"Blijkbaar geen akkoord mogelijk zolang het sneeuwt"

De federale topministers zijn vannacht iets voor 2 uur zonder begrotingsakkoord uit elkaar gegaan. "Blijkbaar is geen akkoord mogelijk zolang het sneeuwt", reageerde Open VLD-vicepremier Alexander De Croo laconiek. Toch is het pessimisme van gisteravond omgeslagen in optimisme, en de onderhandelaars hopen dat nieuw overleg vandaag witte rook brengt.

Bij de start van het overleg gisteravond klonken de onderhandelaars erg pessimistisch. Een akkoord leek nog heel veraf, SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte sprak onomwonden over voort onderhandelen "na paasmaandag".

PS-vicepremier Laurette Onkelinx kon het ook niet laten om nogmaals een sneer uit te delen aan de Open VLD'er Alexander De Croo (kleine foto), die bij de onderhandelingen het meest zou dwarsliggen: "Wat belangrijk is, is niet de voorpagina van de kranten halen, maar een oplossing voor de mensen vinden".

Maar het tij lijkt gekeerd, al is er nog geen akkoord bereikt. "Iedereen beseft dat er na Pasen eigenlijk geen tijd meer is", legt VRT-journalist Johny Vansevenant de ommezwaai uit. "Enkele ministers hebben al een vakantie gepland, en de agenda van premier Di Rupo is ook in de tweede week al volgepland, met het leiden van de gesprekken over de staatshervorming."

"Het moet van ergens komen"

Welke vorderingen zijn vannacht dan gemaakt? Het ziet ernaar uit dat dwarsligger De Croo toch zijn slag heeft thuisgehaald in zijn eis om drie geplande belastingen te schrappen. Het gaat om de minimumbelasting voor bedrijven -een stokpaardje van de PS, de belasting op verzekeringen en een btw op advocaten. In ruil zouden de liberalen kunnen leven met een beperking van de notionele interestaftrek. Het is wel niet duidelijk of die beperking de nodige 80 miljoen euro oplevert.

En als de liberalen hun zin krijgen en de drie belastingen worden geschrapt, zal de PS ook nooit een belasting op intercommunales slikken, wat samen ook zo'n gat van 200 miljoen euro slaat.

De onderhandelaars moeten dus op zoek naar alternatieve financieringsbronnen, maar het is nog niet duidelijk waar ze die kunnen aanboren. De Croo wou graag nog wat extra geld zoeken bij Volksgezondheid, maar daar wil minister van Volksgezondheid Onkelinx (kleine foto) niets van weten. "Maar het moet wel van ergens komen", klonk het bij een van de onderhandelaars.

"We zijn nu akkoord over wat we niet gaan doen, maar over wat we wel gaan doen, zijn we het nog niet eens", liet een van de ministers zich ook ontvallen. Er is dus duidelijk nog wat werk aan de winkel, maar de ministers hebben toch goede hoop om vannacht te landen. De premier, de vicepremiers en ministers van Begroting en Financiën pikken de draad straks om 11.30 uur weer op in de Lambermont. Witte Donderdag bracht geen witte rook, het is nu afwachten of de ministers wel kunnen landen op Goede Vrijdag. Volgens het KMI zullen er vannacht alvast geen sneeuwvlokken uit de lucht dwarrelen.

Wat is de doelstelling?

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ons land zijn begrotingstekort dit jaar zou terugdringen tot 2,15 procent van het bbp (daarvoor moest de regering op zoek naar 2,8 miljard euro), om tegen 2015 met een evenwicht aan te knopen. Maar de regering kreeg van de Europese Commissie enige flexibiliteit, op voorwaarde dat ze dit jaar voor 1 procent structurele maatregelen neemt, die dus enkele jaren een effect hebben op de begroting, en de overheidsschuld tot onder de 100 procent van het bbp doet dalen.