"Mandela is een held voor ons allen"

De Amerikaanse president Barack Obama heeft tijdens een ontmoeting met enkele Afrikaanse leiders lovende woorden gesproken over de gewezen Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela (94), die met een longinfectie in het ziekenhuis ligt. "Hij is een held voor ons allen", klonk het.

Obama zei "diep bezorgd" te zijn over de gezondheidstoestand van Mandela, maar troostte zich met de gedachte dat de leider van de strijd tegen de apartheid zich "fysiek even sterk toont als hij de afgelopen decennia deed als leider in Zuid-Afrika".

Obama noemde Mandela, die het -net als hij- als eerste zwarte tot president van een land schopte, "een held voor ons allen en een inspirator". "Als we denken aan een persoon die de waarden en leiderskwaliteiten belichaamt waar we allemaal naar streven, dan is de eerste naam die in ons opkomt toch wel Nelson Mandela. We wensen hem het allerbeste en we hopen dat hij ook deze ziekte te boven komt."