"Mijn broer is overvallen, beschoten en moest de jungle invluchten"

In de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) is Wim Oyaert (26) uit De Panne de voorbije dagen noodgedwongen de jungle moeten invluchten. "Hij is overvallen en beschoten", zegt zijn broer Pieter Oyaert in "De ochtend" op Radio 1.
AP2013
Rebellen bewaken een hotel in hoofdstad Bangui.

Zondag is in de Centraal-Afrikaanse Republiek een coup gepleegd. De 26-jarige man uit De Panne zat er de afgelopen dagen vast samen met nog een Belg en twee Fransen, nadat ze bestolen en zelfs beschoten waren. "Uiteindelijk zijn ze de jungle ingevlucht", zegt Pieter Oyaert. Broer Wim was in de CAR aanwezig voor zijn werk.

Bij hun vlucht hebben ze hun paspoorten en hun gsm moeten achterlaten, waardoor ze niet meer in contact stonden met het thuisfront. Uiteindelijk is Wim Oyaert er toch in geslaagd zijn familie in België te bereiken en is via Buitenlandse Zaken een konvooi met de nieuwe machthebbers in het land geregeld.

"Gisteravond is de evacuatie gestart en afgelopen nacht heb ik mijn broer opnieuw aan de lijn gehad", zegt Pieter Oyaert opgelucht in "De ochtend". Oyaert is samen met de andere Belg en de twee Fransen intussen veilig in de hoofdstad aangekomen. Normaal gesproken heeft hij zaterdag een vlucht terug naar België.