"Sorry voor mijn geschrift, het is hier min 40°"

De laatste brief is vrijgegeven van de overleden poolreiziger Robert Falcon Scott. Hij overleed op de Zuidpool in 1912, nadat hij was geklopt door de Noor Amundsen in de strijd om er als eerste aan te komen.

Kapitein Robert Falcon Scott was met vier andere expeditieleden op weg naar de Zuidpool. Hoewel het doel van hun expeditie naar Antarctica in de eerste plaats wetenschappelijk onderzoek was, maakten ze toch de sledetocht naar het zuidpunt. Maar toen ze daar aankwamen op 17 januari 1912, bleek dat ze met een maand geklopt waren door de Noor Amundsen en zijn team.

Het team van Scott raakte in de problemen op de terugweg naar hun schip. Dat kwam onder meer door sneeuwstormen en gebrek aan voer voor de honden die de sleden trekken. Een van de jongste expeditieleden was er erg slecht aan toe en hield de rest op in hun tocht. Toch wachtten ze op hem. Maar op een ochtend, toen hij al stervende was, zei hij aan de andere expeditieleden dat hij even naar buiten ging. Zijn lichaam is niet meer teruggevonden.

De drie anderen hebben hun tocht voortgezet. Maar op 20 kilometer van de basis die ze wilden bereiken, werden ze opnieuw door een sneeuwstorm gestopt en sloegen ze hun tenten op. De expeditieleden wisten dat ze niet lang meer te leven hadden. Hun lichamen zijn later teruggevonden, met de brieven en de dagboeken erbij.

"Zorg voor mijn vrouw en kind"

"Ik schrijf een paar brieven waarvan ik hoop dat ze ooit terechtkomen. Ik wil je bedanken voor onze vriendschap", schrijft Scott aan admiraal Francis Bridgeman. "Ik ben niet te oud voor deze job. Het zijn de jongsten die eerst ten onder gingen."

"Ik laat mijn weduwe en mijn zoon weinig na, maar ik heb het gevoel dat mijn land hen niet mag verwaarlozen." Ook in zijn andere laatste brieven vraagt Scott om voor zijn vrouw en kind te zorgen.

"We konden hier doorgekomen zijn, maar dan moesten we de zieken verwaarlozen. Na alles zijn we een goed voorbeeld voor onze landgenoten, door dit als een man te ondergaan."

Yours ever,

R. Scott

Sorry voor mijn geschrift, het is al bijna een maand min 40.