"VRT is journalistieke talentenbank van Vlaanderen"

De algemeen hoofdredacteur van VRT Nieuws, Luc Rademakers, heeft in interviews met De Morgen en De Tijd gemeld dat hij het niet onlogisch vindt dat er journalisten van de VRT overstappen naar andere media. "De VRT is een talentenbank van de journalistiek. Het is dus goed dat dat talent over Vlaanderen verspreid geraakt", klinkt het. Rademakers pleit ook voor overleg over digitale initiatieven.
Lies Willaert

Enkele dagen na de restyling van de televisie-uitzendingen van VRT Nieuws heeft algemeen hoofdredacteur Luc Rademakers interviews gegeven in De Morgen en De Tijd.

"Het feit dat we hier elke dag twaalf nieuwsprogramma's maken, 24 uur nieuwsuitzendingen maken voor de radio en een website in de lucht houden. Het is haast een wonder dat dat lukt", aldus Rademakers.

De algemeen hoofdredacteur stelt dat de VRT een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid draagt. "Veel media laten zich meevoeren in de politieke agenda of in de conflicten en ruzies tussen personen. Het is onze taak daar boven te staan, ons niet te laten meeslepen."

"Digitale initiatieven in overleg met concurrenten"

De algemeen hoofdredacteur vindt dat de Vlaamse nieuwsmedia elkaar moeten versterken. "Ik heb de hand uitgestoken naar alle redacties om samen te werken. Bijvoorbeeld voor digitale initiatieven. We doen dat beter in overleg dan elkaar kapot te concurreren. Google en Facebook zijn er ook. VRT Nieuws moet het landschap versterken. Nu, de kranten zijn voorlopig verrast als ik de hand uitsteek."

Het verbaast Luc Rademakers niet dat medewerkers van VRT Nieuws overstappen naar de concurrentie. "De VRT is de talentenbank van de journalistiek. Het is dus goed dat talent over Vlaanderen verspreid raakt. Op menselijk vlak is het jammer, maar er is soms meer talent dan dat er beschikbare stoelen zijn."

In De Morgen bevestigt Rademakers dat nieuwsanker Jan Becaus deze zomer met pensioen zal gaan. "De hoofdredactie vond dat 65 jaar worden geen eindpunt mag zijn voor iemand die zo populair en zo goed is als Jan Becaus", zegt Rademakers. Maar Jan Becaus heeft over het voorstel nagedacht en beslist er niet op in te gaan.

Meest gelezen