Bizon van 1 ton laat zich niet zomaar provoceren

"Ik wilde alleen maar de lopers in het park beschermen, meer niet." Aan het woord is Ty Draper, een Amerikaan uit Colorado die als bij wonder een aanval van een grote bizon kan navertellen. Over de nobele houding van Draper bestaat onenigheid, want volgens getuigen in het park deed hij er alles aan om het beest te provoceren.

Foto's van de aanvaring tussen de 1 ton zware bizon en Draper (kleine foto) gaan de wereld rond. Op de eerste foto is te zien dat de Amerikaan vreemde houdingen aanneemt terwijl hij naar een bizon kijkt die iets verderop staat. Op de tweede foto, enkele seconden nadien genomen, bengelt Draper tegen de nadarafsluiting, met de kop van de bizon stevig tegen zijn lijf gedrukt.

Maar hoe is het zover kunnen komen? Ty Draper zelf schreeuwt zijn onschuld uit. Voor de camera van Ksl.com beweert hij dat hij de veiligheid van andere mensen in het park wilde garanderen. Op het moment van de aanval was er in het park immers een driemaandelijkse loopwedstrijd aan de gang.

Die uitleg klinkt aannemelijk, maar de baas van het evenement lacht die reden weg. "700 deelnemers waren er die dag en bij niemand anders waren er problemen", zegt Jim Skaggs van de "Buffalo Run". Komt er dan nog bij dat verschillende getuigen beweren dat Draper met dingen aan het gooien was, net voor de bizon hem tegen de hekken ramde.

Een uit de hand gelopen provocatie of niet, Draper mag zich gelukkig prijzen dat hij nog leeft. "Toen ik daar tegen het hek werd gehouden, vreesde ik dat de bizon me zou laten vallen en dat hij op mijn hoofd zou gaan staan." De Amerikaan beweert alleen wat last te hebben aan zijn ribben. "Ik heb veel geluk gehad."

lees ook