Cyprus versoepelt financiële beperkingen

De Cypriotische overheid heeft de meeste beperkingen op binnenlands betaalverkeer opgeheven. Op transacties naar het buitenland blijft nog wel een maximum van 5.000 euro gelden.
AP2013

Eerder op de dag verzekerde de regering in Cyprus dat het gevaar voor een bankroet nu geweken is en dat het land niet uit de eurozone zal stappen.  

Vanmiddag kondigde de centrale bank aan dat de meeste beperkingen op het binnenlands kapitaalverkeer opgeheven worden. Dat geldt voor betalingen met debet- of kredietkaarten en overschrijvingen. Voor transacties en betalingen naar het buitenland blijft voorlopig nog wel een limiet van 5.000 euro geldig.

De beperkingen werden dinsdag opgelegd uit vrees voor een stormloop op de banken en massale kapitaalvlucht. Sinds donderdag zijn de banken opnieuw open. Er stonden wel lange rijen, maar alles verliep rustig en van een chaos was geen sprake.

Volgende week een besparingsplan

Volgende week zou de regering de eurozone een besparingsplan voorleggen. Dat is een voorwaarde voor het hulpplan van 10 miljard euro dat de eurozone Cyprus wil geven. Eerder was er al een akkoord bereikt over de sanering van de financiële sector op het eiland. 

Over die besparingen wordt nu nog gepraat met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Muntfonds. De overheid op Cyprus zou fors worden afgeslankt, een aantal overheidsbedrijven zou worden geprivatiseerd en uitkeringen, pensioenen en ambtenarenlonen zouden worden verlaagd.

Als de parlementen van de eurolanden dat besparingsplan goedkeuren, is de weg open voor een reddingsplan van 10 miljard euro om de banken en de overheid op Cyprus uit de wind te zetten.