Erg druk op de weg door de start van de vakantie

De avondspits is erg vroeg begonnen en hij was extra druk door het begin van de vakantie en van het verlengd weekend. Op veel wegen stonden lange files.

Onder meer op de Brusselse Binnenring en de Buitenring liepen de wachttijden op tot meer dan een uur.

Op de ring rond Antwerpen in de richting van Gent stond ook een lange file.

Op de E17 ter hoogte van Lokeren in de richting van Antwerpen gebeurde bovendien een erg zwaar ongeval gebeurd. De weg was daar een hele tijd versperd. Het Vlaams Verkeerscentrum raadde iedereen die van Gent naar Antwerpen moest, zelfs aan om via Brussel te rijden.

Dat het erg druk ws op de weg, en dat de files van de avondspits al vroeg begonnen, had veel te maken met de start van de vakantie en de vakantie-uittocht. "Ook zien we veel Nederlandse en Duitse toeristen die door ons land rijden om op vakantie te vertrekken", zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. "Zelfs rond 11 uur deze voormiddag waren er al files op de gekende knooppunten."

De problemen waren rond 19 uur wel al voor het grootste deel opgelost. "Dat is een typisch verloop voor een vrijdagnamiddag voor een langere vakantieperiode", zegt Beeckman. "De Belgen kunnen voor een langere periode op vakantie en vertrekken daarom op tijd. De Britten en Duitsers waren al eerder begonnen aan hun vakantie. Daardoor verliepen de verplaatsingen meer gespreid. Wegens de vakantie was er bovendien minder economisch verkeer."

De komende dagen zouden er zich normaal gezien geen grote problemen voordoen.