François Hollande: "Ik heb de steun van alle Fransen nodig"

François Hollande heeft gisteravond in een tv-interview zijn beleid van de voorbije tien maanden verdedigd. De Franse president vroeg aan zijn landgenoten, en zijn achterban, meer tijd om de economische crisis te bestrijden.

Volgens recente opiniepeilingen is Hollande de minst populaire president in lange tijd. Momenteel is bijna 70 procent van de ondervraagden ontevreden over de 58-jarige president, die op 15 mei 2012 de opvolger werd van Nicolas Sarkozy.

"We hadden niet verwacht dat de crisis zo lang zou duren", stak de socialistische president op France 2 van wal. Hollande benadrukte dat hij alles in het werk stelt om de crisis het hoofd te bieden en dat hij daarbij bedrijven die jobs creëren voor jongeren, meer steun zal aanbieden. "Mijn prioriteit is werk", aldus de president, die eraan toevoegde dat hij tegen het einde van het jaar de curve van de werkloosheid wil laten kantelen.

"Ik heb de steun van alle Fransen nodig", aldus de president. Hollande benadrukte ook dat er in 2013 en 2014 geen extra belastingen komen voor alle Fransen.

Het Franse bureau voor de statistiek (Insee) verklaarde woensdag dat het bruto binnenlands product (bbp) in Frankrijk tijdens het vierde kwartaal van 2012 met 0,3 procent is gekrompen. Over het hele jaar 2012 was er een nulgroei. De Franse economie kende begin vorig jaar een recessie, met in het eerste en het tweede kwartaal telkens een krimp van 0,1 procent. In het derde kwartaal groeide de economie met 0,2 procent, maar het jaar eindigde opnieuw met een bbp-daling. Onze zuiderburen tellen meer dan 3 miljoen werklozen.