Harry Potter-acteur Richard Griffiths overleden

De Britse acteur Richard Griffiths, onder meer bekend om zijn rol als boze oom in de Harry Potter-films, is gisteren op 65-jarige leeftijd overleden aan complicaties bij een hartoperatie.

In het begin van zijn carrière was Griffiths vaak te zien in Britse televisieseries. Hij speelde bijvoorbeeld in de jaren 90 de ongeïnteresseerde inspecteur Henry Crabbe in de successerie "Pie in the sky".

Zijn grote bekendheid in het buitenland kwam er toen hij de oom van Harry Potter speelde, Vernon Dursley, een antipathieke en brutale man, herkenbaar aan zijn overgewicht en grote snor, die niets wil weten van de tovenaarswereld. Hij wordt verplicht om voor Harry Potter te zorgen wanneer diens ouders sterven en behandelt zijn neefje slecht.

Daniel Radcliffe, die Harry Potter vertolkte, verklaarde dat hij trots is Griffiths gekend te hebben: "Richard stond op de belangrijkste momenten van mijn carrière aan mijn zijde." Griffiths was er niet alleen bij toen Radcliffe zijn eerste scène in "Harry Potter" vertolkte, hij was ook de tegenspeler van Radcliffe bij zijn theaterdebuut in 2007 in de voorstelling "Equus".