Inkomen Nederlandse gezinnen is fors gedaald

Vorig jaar is het inkomen van de Nederlandse gezinnen sterker gedaald dan in de voorbije dertig jaar. De crisis laat zich ook voelen bij onze noorderburen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) daalde het inkomen van een gemiddeld Nederlands gezin vorig jaar met 3,2%. Dat is de sterkste daling in meer dan dertig jaar. Bovendien gaat het om het vijfde opeenvolgende jaar met een daling.

Het bureau verwacht overigens niet dat het dit jaar tot een ommekeer komt. De werkloosheid zal wellicht blijven stijgen, de inflatie ook en er dreigen zwaardere lasten voor de gezinnen. De crisis laat zich dus ook voelen bij onze noorderburen en die horen nochtans bij de sterkhouders in de noordelijke eurozone.

Wel is het totale vermogen in Nederland gestegen met 13% tot 1.100 miljard euro, maar dat is vooral het gevolg van de pensioenfondsen en levensverzekeringen.