Laatste loodjes federale begrotingscontrole

De federale regeringstop legt naar verluidt de laatste hand aan de begrotingscontrole. Mogelijk komt er vanavond of vannacht een akkoord. Er zijn al een aantal details uitgelekt en de totale begrotingsinspanning zou 1,5 miljard bedragen.

Daarmee zou het tekort uitkomen op 2,4 procent, wat dicht ligt bij de 2,15 procent die ons land met de Europese Unie afgesproken had.

De begrotingscontrole is een catalogus geworden van kleine en grote maatregelen. Er zitten een aantal meevallers in en ook besparingen. Een meevaller is dat de dividenden van de Nationale Bank 321 miljoen euro meer zullen opbrengen.

Er wordt 166 miljoen bespaard in de gezondheidszorg en 56 miljoen in de sociale zekerheid. Daarnaast komen er ook besparingen bij de NMBS, in de ontwikkelingssamenwerking, op defensie en bij het personeel.

Op fiscaal vlak komen er hogere accijnzen op tabak en alcohol en wil men de misbruiken aanpakken van de notionele interestaftrek bij de bedrijven.

Over al die maatregelen zou er dus overeenstemming zijn, en men zou nog 30 miljoen zoeken. Maar er is uiteindelijk pas een akkoord als er over alles een akkoord is.