Noord-Korea brengt raketten (opnieuw) in gereedheid

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft zijn leger opnieuw de opdracht gegeven om raketten in staat van paraatheid te brengen om ze te gebruiken tegen de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Ze doen dat nadat twee Amerikaanse B-2-bommenwerpers langs het Koreaanse schiereiland waren gevlogen.
AP2013
Zuid-Koreaanse soldaten aan de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea.

De B-2-bommenwerpers (kleine foto), die kunnen worden voorzien van kernwapens, zijn haast onzichtbaar op de radar en waren te zien op een grote oefening van de legers van de VS en Zuid-Korea. Ze vlogen vanuit de VS naar Zuid-Korea en lieten daar nepbommen vallen.

"De tijd is gekomen om een openstaande rekening te vereffenen met de VS", laat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un via het staatspersagentschap KCNA weten. Het land overweegt na de Amerikaanse provocatie met de bommenwerpers om het vasteland van de VS en de VS-basissen in Hawaï, in Guam en in Zuid-Korea aan te vallen. Eerder deze maand was er al een gelijkaardige reactie toen Amerikaanse B-52-bommenwerpers over Zuid-Korea vlogen.

De Amerikanen laten weten dat de B-2-bommenwerpers een belangrijk element zijn in hun afschrikstrategie in de regio. Die strategie is volgens hen niet alleen nodig om hun bondgenoot Zuid-Korea te beschermen, maar ook om er de vrede op de lange termijn te waarborgen.

AP2011

Spanning stijgt op het Koreaanse schiereiland

Het incident is het zoveelste op rij tussen Seoel en Washington enerzijds en Pyongyang anderzijds. De spanningen in de regio zijn er enorm gestegen sinds de derde Noord-Koreaanse nucleaire test op 12 februari die geleid heeft tot een resem nieuwe sancties tegen het land.

Eerder deze week heeft Noord-Korea laten weten dat zijn leger de directe telefoonverbinding met het leger van Zuid-Korea afsluit. Verscheidene dagen daarvoor sloot Noord-Korea de "rode telefoonlijn" tussen de regeringen van de twee landen al af en dreigde het met een nucleaire aanval op Zuid-Korea en diens bondgenoot de VS.

"Vanaf nu is alle militaire communicatie tussen Noord en Zuid afgesloten. In een situatie waarin op elk ogenblik een oorlog kan uitbreken, is het niet meer nodig deze communicatie in stand te houden", meldde het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA toen.

Hoewel verwacht wordt dat de soep niet zo heet zal gegeten worden als ze wordt opgediend - zo heeft Noord-Korea de technologie niet om het vasteland van de VS te raken, heerst er enige ongerustheid over de mogelijke escalatie van het conflict. Zo heeft Noord-Korea begin deze maand laten weten dat het land het bestand dat in 1953 een einde maakte aan de Koreaanse Oorlog, wil opzeggen. Harde woorden en bedreigingen zijn niet ongewoon in Korea, maar in principe zijn beide staten nog altijd met elkaar in oorlog en er is niet veel nodig om dat ook in de realiteit te brengen.

AP2013