Ontwerp voor nieuwe VUB-gebouwen voorgesteld

Het Antwerpse architectenbureau Conix Architects is gekozen als ontwerper voor de nieuwe gebouwen van de campus Etterbeek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). De gebouwen moeten eind 2016 af zijn en het project zou 50 miljoen euro kosten.

De nieuwbouw zal zo'n 25.000 vierkante meter beslaan. In totaal komen er 650 nieuwe studentenkoten bij. Daarnaast komt er ook ruimte voor onderwijs, onderzoek, administratie en cultuur. Daarin wordt een nieuwe expositieruimte ingericht en krijgt het bekende KultuurKaffee een prominente plaats.

Het winnende ontwerp voor de nieuwe gebouwen van de VUB vormt volgens het bestuur een open, groene toegang tot de campus. Het geeft de aanpalende Triomflaan ook een sterker stedelijk aanzicht en bakent de campusruimte van binnenuit af. "Het ontwerp van Conix Architects is uitgekozen omdat het zeer goed integreert met de stad", zegt rector Paul De Knop. "De VUB krijgt hiermee op haar campus in Etterbeek een duidelijke ingang."

Het architectenbureau zal nu verder werken aan een verfijnd voorontwerp. Daarna zal de bouwvergunning worden aangevraagd. De bouw zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2014 gestart worden en eind 2016 klaar zijn.

Architectenbureau Conix Architects werkt voor het project samen met ingenieursbureau Group Talboom, 3E, OCB en Dirk Vandekerkhove Landschapsarchitecten.