Option kan overleven dankzij kapitaalinjectie

Het Leuvense technologiebedrijf Option is nog maar eens gered van de ondergang. Het bedrijf had tot eind deze maand een deadline gesteld om nieuwe fondsen te verzamelen en slaagde erin 9 miljoen euro op te halen. Het grootste deel, 5 miljoen euro, komt van stichter en topman Jan Callewaert zelf. Opvallend is dat ook de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV investeert, met name 2 miljoen euro.

Option bevestigt vandaag in een persbericht enkele krantenberichten.

De investering van PMV past "in het ondersteunen van de technologische innovatie in Vlaanderen", zo staat in het persbericht. Callewaert investeerde ook onrechtstreeks, via de vennootschappen Athos Investment (1 miljoen) en Mondo (500.000 euro). Ook Life Science Research Partners kwam met geld (500.000 euro) over de brug. De investering gebeurt onder de vorm van een converteerbare obligatie over vijf jaar, die kan worden omgezet in ruim 31 miljoen nieuwe aandelen. De krant De Tijd merkt op dat als dit gebeurt, de huidige aandeelhouders hun belang met 40 procent zullen zien verwateren.

"De combinatie van deze investering met verdere kostenbesparingen en de verwachte verkoop van nieuwe producten moeten Option de mogelijkheid bieden om verder te werken aan de uitbouw van winstgevende activiteiten", luidt het. Option maakte vorig jaar 3,6 miljoen euro winst, maar heeft wel geld nodig voor de ontwikkeling van nieuwe producten, terwijl de softwarelicentie met het Chinese Huawei is afgelopen.

Option maakte nog bekend dat zijn financieel directeur Jan Smits vertrekt. Het bedrijf gaat op zoek naar een vervanger.