Vrouw doodgeschoten terreurverdachte blijft in cel

De weduwe van de terreurverdachte, die dinsdag is doodgeschoten door de politie op de A8 in Ath, blijft voorlopig in de cel voor wapenbezit. Dat heeft de Brusselse raadkamer beslist. In de woning van het koppel in Anderlecht zijn een boel wapens, explosieven en militair materieel aangetroffen.

Het is haar advocaat, meester Sven Mary, die het nieuws gemeld heeft. De 39-jarige man werd dinsdagnamiddag door de politie doodgeschoten op de A8 in Ath. De man werd verdacht van terrorisme en dinsdagnamiddag werden in de woning van het koppel, dat enkel religieus gehuwd was, een hoop wapens en munitie aangetroffen. Daarop werd de vrouw aangehouden voor wapenbezit.

Meester Mary gaat in beroep tegen de beslissing van de raadkamer, zodat de kamer van inbeschuldigingstelling zich binnen de 14 dagen zal moeten uitspreken over de verdere aanhouding van de vrouw.

Mary betwist de tenlastelegging en vraagt de vrijlating van zijn cliënt. De strafpleiter heeft daarvoor twee argumenten. Zo zou er allereerst een probleem zijn met de regelmatigheid van het aanhoudingsbevel. "Een aantal documenten blijken niet in het dossier te zitten", zegt advocaat Sven Mary. "Dat stelt problemen voor het aanhoudingsbevel."

Daarnaast vraagt de strafpleiter zich af of de weduwe beschuldigd kan worden van wapenbezit als de wapens van haar echtgenoot waren. "Zij wist natuurlijk dat die wapens in huis waren maar is dat voldoende om haar te vervolgen? Is de vrouw van een cocaïneverslaafde die drugs in huis heeft, ook schuldig aan drugsbezit? Ik denk het niet."

Dat de weduwe mogelijk wist dat haar echtgenoot misdrijven pleegde of van plan was om ze te plegen, is volgens de advocaat geen argument om haar langer in de cel te houden. De raadkamer heeft zijn argumentatie echter niet gevolgd.