"Is uw politiekorps verslaafd?"

Ouders van Verongelukte Kinderen vzw vraagt de Gentse burgemeester Daniël Termont mogelijk drankmisbruik binnen zijn politiekorps aan te pakken. Dat staat te lezen in Het Nieuwsblad. De oproep komt er nadat hoofdcommissaris Steven De Smet vorige week positief had geblazen toen hij een ongeval had veroorzaakt.

Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) vzw heeft de Gentse burgemeester Daniël Termont een open brief gestuurd naar aanleiding van de positieve ademtest die hoofdcommissaris Steven De Smet vorige week aflegde. De ouders vragen Termont mogelijk drankmisbruik binnen het Gentse politiekorps te onderzoeken en indien nodig aan te pakken.

Het is niet de eerste keer dat een topman van het korps omwille van alcoholmisbruik de kranten haalt. Toenmalig korpschef Peter De Wolf reed begin 2009 met een glas te veel op tegen een geparkeerde wagen. Hij moest opstappen ten voordele van Marc Guillemin maar die reed eind 2010 zelf dronken in de gracht.

"Niet allemaal over een kam scheren"

"Een verslaafd korps is misschien overdreven", zegt Koen Van Wonterghem van OVK. "Maar drie ongevallen met dronken agenten in vier jaar tijd, dat is erover."

Burgemeester Termont ontkent dat er een wijdverspreid drankprobleem is. "Er werken 1.400 mensen bij de politie. Je mag hen niet over één kam scheren. Het ­ongeval van de toenmalige korpschef dateert van vier jaar ­geleden. En het recente incident met de hoofdcommissaris had beperkte gevolgen", klinkt het. "Maar hoe beperkt ook, het was ­totaal onaanvaardbaar dat meneer De Smet dronken ­achter het stuur kroop."

"Ik kan u verzekeren dat de grote meerderheid van mijn medewerkers zich honderd procent bewust is van de gevaren van alcohol in het verkeer", voegt politiebaas ­Filip Rasschaert toe. Hij bespreekt de open brief volgende week met de burgemeester.