"Mandela ademt weer zonder moeilijkheden"

Nelson Mandela reageert op goed zijn behandeling en ademt weer zonder moeilijkheden. Dat laat een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma weten. Mandela (94) werd drie dagen geleden in het ziekenhuis opgenomen vanwege een longinfectie.
Nelson Mandela werd drie dagen geleden opgenomen in het ziekenhuis.

"Volgens de artsen heeft Mandela door de longinfectie vocht tussen de longvliezen ontwikkeld. Dat is nu gedraineerd, waardoor hij weer zonder moeilijkheden kan ademen. Hij blijft goed reageren op zijn behandeling", klinkt het in een officieel communiqué van het Zuid-Afrikaanse presidentschap.

Woensdagavond werd Mandela in het ziekenhuis opgenomen met wat officiële bronnen een terugkerende longinfectie noemden. Het is nog niet duidelijk hoe lang hij in het ziekenhuis zal moeten blijven. "President Zuma wil iedereen bedanken die hebben gebeden voor Madiba (zoals Mandela in Zuid-Afrika genoemd wordt), en die boodschappen van steun voor hem en zijn familie gestuurd hebben", luidde de mededeling voorts nog.

Het is Mandela's vierde ziekenhuisopname in twee jaar tijd. Eind vorig jaar lag hij al eens 18 dagen in het ziekenhuis. Daar werd hij behandeld voor galstenen en zijn longinfectie. De anti-apartheidsactivist heeft een lange geschiedenis van longproblemen, die dateert van zijn tijd als politiek gevangene op Robbeneiland.