"Niets zegt meer "Flandrien" dan dit"

Naast de 16.000 wielertoeristen reed er ook een kleine groep prominenten een stuk van de Ronde voor wielertoeristen. Onder hen ook Open VLD-vicepremier Alexander De Croo, die na de nachtelijke marathonvergadering over de begroting toch present gaf aan de start. Het fietsen verliep met vallen, opstaan, en dan toch opgeven. En dan kreeg hij ook nog concurrentie van Kris Peeters (CD&V) en Renaat Landuyt (SP.A).
De Ronde rijden na nachtelijke onderhandelingen: misschien toch niet zo'n goed idee.

De Croo had er de voorbije weken geen geheim van gemaakt dat hij de begrotingscontrole graag rond had vóór paaszaterdag, zodat hij zijn ambitie, de Ronde voor wielertoeristen rijden, zou kunnen waarmaken.

En zijn wens kwam uit: vannacht rond 1 uur bereikten de topministers een akkoord. Zou de korte nacht en de vermoeidheid van de zware onderhandelingen hem van zijn plan doen afzien? Niets bleek minder waar, bleek vanmorgen op Twitter:

"Ik zal proberen de eerste hellingen te doen", aldus een vermoeid ogende De Croo aan de start. "Als het goed gaat, rijd ik door. Als het niet goed gaat, dan ken ik de binnenweg om naar huis te gaan", klinkt het nog grappend. (De Croo woont in Brakel, in de Vlaamse Ardennen, de streek waar ook de Ronde wordt gereden, red)

Maar de vermoeidheid eist blijkbaar toch zijn tol - of waren het zijn blote kuiten, waarvoor Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) hem nochtans waarschuwde? - want even later volgde een tweede tweet:

Een bebloed been na een valpartij, zo blijkt (foto boven). Maar een topminister denkt, net zoals een topsporter, niet snel aan opgeven. Na verzorging is de minister dan ook weer op zijn fiets gesprongen, maar het mocht niet baten: na 60 kilometer gaf de vicepremier er de brui aan. Een derde tweet, dus:

Drie politici samen op de fiets, wat geeft dat?

Drie politici van drie verschillende partijen die elkaar uitdagen op de fiets: wat psychologische oorlogsvoering is nooit veraf. VRT Nieuws volgde De Croo, Peeters en de Brugse burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) van bij de start. En ook al waren ze vandaag wielertoerist, de ambitie van een politicus komt ook op de fiets onverminderd bovendrijven.

Bekijk hieronder de video: