"Nul euro voor Brussel. Nul! Met dank aan Vlaamse regering"

De Brusselse minister Guy Vanhengel (Open VLD) reageert scherp op het akkoord dat de Vlaamse regering bereikt heeft over de begrotingscontrole 2013. Volgens hem is er ook helemaal geen geld uitgetrokken voor de Brusselse scholen. "De Vlaamse regering is ziende blind", concludeert hij.

In de begroting voor 2013 trekt de Vlaamse regering 46,6 miljoen euro uit voor scholenbouw om het tekort aan plaatsen op te vangen. Gisteravond toonde oppositiepartij Open VLD zich bij monde van fractieleider Sas Van Rouveroij al kritisch over dat bedrag. "Een druppel op een hete plaat, minder dan de helft van wat nodig is om de hoogste noden te lenigen", klonk het.

Ook zijn partijgenoot en Brussels minister Vanhengel is niet mals voor de Vlaamse regering. "In verhouding tot de noden is dit een belachelijk bedrag". Als minister bevoegd voor het Brussels Nederlandstalig onderwijs is hij er ook niet over te spreken dat er geen geld is vrijgemaakt voor de Brusselse scholen. "Nul euro voor Brussel. Nul! Met dank aan de Vlaamse regering", formuleert hij het op zijn Facebookpagina.

"In Brussel moesten we vorig jaar al 600 kinderen weigeren wegens plaatsgebrek. Dit jaar moeten we 600 kinderen voor de eerste kleuterklas en nog eens 600 kinderen in de onthaalklassen van ons Nederlandstalig onderwijs teleurstellen. En dat gaat alleen over de voorrangsgroepen", klaagt de minister ook aan.

In Brussel moeten er volgens Vanhengel 30 nieuwe Nederlandstalige scholen bij komen. "Eén basisschool kost ongeveer 5 miljoen. Met 46,4 miljoen bouw je er dus hoogstens 9. En in Antwerpen, Gent en andere steden is de situatie niet beter. Ook de rand rond Brussel staat inmiddels onder druk. De Vlaamse regering is ziende blind!", besluit Vanhengel.

Groen: "

Volgens Groen investeert de Vlaamse regering niet in de toekomst. Fractieleider Elisabeth Meuleman (kleine foto) hekelt de houding van regeringspartij N-VA in de begrotingsdiscussie.

"De maatschappelijke noden zijn de laatste jaren fors opgelopen. Kijk maar naar het gebrek aan nieuwe en degelijke schoolgebouwen, de wachtlijsten in de zorg, het tekort aan sociale woningen, de overvolle bussen en trams en de verkeersonveiligheid. De Vlaamse regering heeft nu enkele miljoenen bijeen geschraapt maar het is veel te weinig om van echte structurele oplossingen te kunnen spreken." Ook de investeringen in zorg en de aanpak van de jeugdwerkloosheid blijven voor Groen ondermaats.

Meuleman haalt ook uit naar minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA). "Zijn houding ondermijnt de geloofwaardigheid van de politiek. Als hij wat minder gefocust was geweest op de volgende verkiezingen en wat meer op het belang van de Vlaming, dan had hij zijn begrotingswerk serieuzer aangepakt. Als hij de resultaten van het vorige begrotingsjaar beter in kaart had gebracht, dan had de regering veel van deze beslissingen al maanden eerder kunnen nemen."

Meest gelezen