"Uitslag van Keniaanse verkiezingen is geldig"

De uitslag van de Keniaanse presidentsverkiezingen is geldig, Uhuru Kenyatta wordt de nieuwe president. Dat hebben de zes rechters van het Keniaanse Hooggerechtshof unaniem beslist.
AP2013
De zes leden van het Hooggerechtshof hebben de klacht van Odinga unaniem verworpen.

De uitslag werd betwist door Kenyatta's belangrijkste rivaal Raila Odinga. Die verloor de verkiezingen en beweerde dat er onregelmatigheden waren gebeurd.

Maar dat argument heeft het Hooggerechtshof nu van tafel geveegd zodat de uitslag geldig is. Volgens de Onafhankelijke Kiescommissie (IEBC) behaalde Kenyatta in de eerste ronde van de verkiezingen 50,07 procent of zowat 6,13 miljoen stemmen, Odinga haalde 5,3 miljoen stemmen of 43,28 procent.

Na de vorige, ook al betwiste presidentsverkiezingen vijf jaar geleden, brak er een golf van geweld uit in Kenia. Kenyatta wordt er door het Internationaal Strafhof van beschuldigd dat hij toen de rellen mee heeft veroorzaakt. Odinga heeft nu verklaard dat hij de uitspraak van het Hooggerechtshof zal respecteren.