"We willen niet in koude besparingen vervallen"

Premier Elio Di Rupo (PS) heeft het begrotingsakkoord op een persconferentie voorgesteld. Hij maakte zicht sterk dat België de Europese eisen respecteert, de koopkracht en het economisch weefsel beschermt en kmo's bijkomende stimulansen biedt. Nieuwe belastingen komen er niet maar bepaalde taksen worden wel verhoogd.

Vannacht zijn de federale topministers het eens geworden over een reeks ingrepen om de begroting voor 2013 op de rails te houden. "Na een eerdere inspanning van alles samen 18 miljard euro was de begrotingscontrole uiteraard geen gemakkelijke oefening", zei premier Di Rupo vanmiddag op een persconferentie. "Maar we hebben onze plicht gedaan en onze Europese engagementen gerespecteerd."

De burgers zullen weinig merken van de ingrepen, benadrukte hij. De overheid bespaart immers grotendeels bij zichzelf. De primaire uitgaven dalen met 249 miljoen. De sociale zekerheid moet het met 274 miljoen minder doen. 

"De regering heeft tot nog toe altijd gekozen voor een juist evenwicht tussen besparingen en maatregelen die de economische groei niet afremmen", zei Di Rupo nog.

"Dit was maar een begrotingscontrole"

Nieuwe belastingen komen er niet maar enkele bestaande gaan wel de hoogte in. Zo moet de btw op bedrijfswagens bijkomend 115 miljoen opleveren. Volgens minister van Financiën Koen Geens (CD&V) gaat het om "slimme belastingen" die de loyauteit van investeerders moeten verhogen.

Structurele ingrepen in pensioenen of werkloosheidsuitkeringen blijven uit. "Maar je mag niet vergeten dat dit maar een begrotingscontrole was", merkte Geens op.

"We willen niet in koude besparingen vervallen", besloot Di Rupo. "Wie het moeilijk heeft, wie zijn werk verliest of wie verzorging nodig heeft, moet ook op de overheid kunnen blijven rekenen."