Amerikaanse muziekproducer Phil Ramone overleden

De Amerikaanse muziekproducer Phil Ramone is op 72-jarige leeftijd overleden. Ramone wordt beschouwd als een van de meest succesvolle producers aller tijden. Hij werd tijdens zijn carrière bekroond met maar liefst 14 Grammy Awards.
AP2008

Phil Ramone werd in 1941 geboren in Zuid-Afrika, maar hij verhuisde al snel naar de Verenigde Staten. In 1953 nam hij de Amerikaanse nationaliteit aan. Nog voor Ramone 20 werd, had hij al zijn eigen opnamestudio.

Tijdens zijn carrière werkte Phil Ramone samen met enkele grote namen als Ray Charles, Bob Dylan, Elton John en Paul McCartney. Hij wordt beschouwd als een van de grootste muziekproducers aller tijden.

Ramone producete drie platen die bekroond werden met de Grammy voor album van het jaar. Het gaat om "Still crazy after all these years" (1976) van Paul Simon, "52 street" (1982) van Billy Joel en "Genius loves company" (2005) van Ray Charles. Hij won ook onder meer een Grammy voor de soundtrack van de film "Flashdance".

Phil Ramone was ook bekend om het samenbrengen van verschillende artiesten voor duetten. Zo bracht hij onder Frank Sinatra en Bono samen en ook Tony Bennett en Paul McCartney.

Ramone stierf vandaag op 72-jarige leeftijd in een ziekenhuis in New York. Zijn zoon Matt liet weten dat hij "erg gemist zal worden".