Belgische jongere overleden in Syrië?

In Syrië zou een Belgische jongere omgekomen zijn die er meestreed tegen het regime van president Assad. Dat zegt CDH-volksvertegenwoordiger George Dallemagne in De Standaard en Het Nieuwsblad. Buitenlandse Zaken krijgt het nieuws voorlopig niet bevestigd, maar vraagt de familie van de betrokken jongere contact op te nemen met de politie.

De Brusselse volksvertegenwoordiger Georges Dallemagne (CDG) zegt vanmorgen in de Corelio-kranten dat een 23-jarige bekeerde moslim uit de buurt van Brussel vorig weekend in Syrië gestorven zou zijn bij een vuurgevecht. Samen met vier andere jonge Brusselaars zou hij in november naar Syrië. Een van de anderen zou het nieuws doorgebeld hebben naar zijn moeder. Zij heeft contact opgenomen met Dallemagne, die ermee naar de pers stapte.

Buitenlandse Zaken krijgt het bericht voorlopig niet bevestigd. "Omdat onze ambassade in Syrië gesloten is, hebben we de ambassade in Jordanië gevraagd dat nieuws te verifiëren. Gezien de omstandigheden is dat echter heel moeilijk", zegt woordvoerder Joren Vandeweyer. "We vragen ouders of familieleden van de jongere wel om contact op te nemen met de politie."

Onlangs is al gebleken dat verschillende jongeren uit Antwerpen, Brussel en Vilvoorde naar Syrië trekken om daar tegen het regime van Bashar al-Assad te strijden. Gerechtelijke bronnen vermoeden dat het gaat om een kleine tweehonderd jongeren. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) heeft eens task force opgericht.