Cyprus: grote spaarders verliezen mogelijk 60 procent

De grote spaarders in Cyprus kunnen tot 60 procent van hun deposito's boven 100.000 euro verliezen. Dat heeft de Cypriotische minister van Financiën Mikaelis Sarris bekendgemaakt.
AP2013

Alle sommen boven 100.000 euro bij de Bank of Cyprus, de grootste bank van het eiland, zijn momenteel bevroren. Van die som wordt 37,5 procent omgezet in aandelen van de bank. In theorie zouden die aandelen het verlies van de beleggers kunnen goedmaken, maar de aandelen zijn nu zeer weinig waard en het is niet duidelijk wanneer de aandelen ooit even veel waard zullen zijn als de 37,5 procent die omgezet is, als dat al ooit het geval zal zijn.

Nog eens 22,5 procent van de deposito's wordt gedurende 90 dagen bevroren. In die tijd zal men bekijken of er een grotere omzetting in aandelen nodig is. Dat hangt af van hoeveel grote spaarders vrijgesteld worden van de omzetting. Onder meer pensioenfondsen zouden vrijgesteld worden. Cyprus wil met de operatie 2,8 miljard euro ophalen.

De 40 procent die nog overblijft van de deposito's boven 100.000 euro wordt in een rekening geplaatst die gedurende zes maanden geblokkeerd wordt, om te vermijden dat de spaarders al hun geld zouden weghalen.