Jean-Pierre Van Rossem stelt partijprogramma voor

In Hoegaarden heeft Jean-Pierre Van Rossem het partijprogramma van R.O.S.S.E.M. voorgesteld. Na meer dan 20 jaar wil hij met zijn partij in 2014 nog eens aan de verkiezingen deelnemen. Met zijn (hoofdzakelijk) economische programma hoopt hij de stem van 8 tot 9% van de kiezers binnen te halen.

In 1991 nam Van Rossem nam met R.O.S.S.E.M. deel aan de verkiezingen. Toen haalde hij drie Kamerzetels en één Senaatszetel binnen. In de jaren daarna viel de partij uit elkaar door interne meningsverschillen.

Vorig jaar kondigde oprichter Jean-Pierre Van Rossem aan te zullen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen, maar zijn partij raakte niet tijdig klaar. In het voorjaar van 2014 wil de econoom deelnemen aan alle verkiezingen die dan georganiseerd worden.

"Mijn programma is wetenschappelijk onderbouwd"

"De kern van mijn programma is economisch en volledig wetenschappelijk onderbouwd", zei voorzitter Van Rossem. Hij wil de crisis te lijf gaan met onder meer een vlaktaks van 20% voor vennootschappen en een btw-verlaging tot 19% voor duurzame goederen.

Speerpunt van het programma is de oprichting van een sociale holding. Die moet elk jaar 50.000 sociale woningen bouwen met geld van de middelgrote spaarder. "Het spaargeld wordt geactiveerd, mensen hebben toegang tot een betaalbare energiezuinige woning en er worden duizenden arbeidsplaatsen gecreëerd", vatte Van Rossem het plan samen.

Grote namen kon Van Rossem nog niet strikken voor een plaats op de lijsten maar naar eigen zeggen hengelt hij daar niet naar. Wel heeft hij er alle vertrouwen in dat hij de kiesdrempel zal halen. Hij mikt zelfs op een resultaat van 8 tot 9% van de stemmen.