Mauro mag definitief in Nederland blijven

De Nederlands-Angolese asielzoeker Mauro heeft een verblijfsvergunning gekregen en mag definitief in Nederland blijven. De situatie van de asielzoeker deed veel stof opwaaien in Nederland.
Na maanden van onzekerheid mag Mauro nu definitief in Nederland blijven (archieffoto)

Mauro Manuel kwam op zijn negende in zijn eentje van Angola naar Nederland. Hij groeide op bij een pleeggezin, maar toen hij in 2011 meerderjarig werd, riskeerde hij het land te worden uitgezet. Dat leidde tot een storm van protest, en volgens een peiling wou meer dan de helft van de Nederlanders dat Mauro in Nederland zou kunnen blijven.

Na weken van politiek debat kreeg hij eind 2011 een studievisum, maar een definitieve oplossing kwam er niet. De regering werkte intussen wel aan een regeling die situaties als die van Mauro moet vermijden, en die regeling -het zogenoemde kinderpardon- werd vorige maand van kracht. Door die regeling kunnen minderjarige vluchtelingen die voor hun 18e ruim 5 jaar in Nederland hebben verbleven, mits bepaalde voorwaarden niet meer het land uitgezet worden.

Het is dankzij die regeling dat Mauro nu definitief in Nederland kan blijven. Donderdag kreeg hij een verblijfsvergunning, bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie.

"Eerder raar dan blij"

Goed nieuws dus voor Mauro, al zegt hij zelf zich eerder raar dan blij te voelen. Ook zijn pleegouders zeggen gemengde gevoelens te hebben: "Door alle commotie hebben Mauro en wijzelf veel schade opgelopen. Dat maakt het lastig om nu 'dankjewel' te zeggen".

Mauro's pleegoma reageerde wel uitbundig op het nieuws. "Een mooier welkom thuis na een vakantie kunnen we niet hebben! Mauro heeft zijn verblijfsvergunning!", schrijft ze op haar Facebookpagina.