Noord-Korea "in oorlog" met Zuid-Korea

Noord-Korea heeft aangekondigd dat het "in oorlog" is met Zuid-Korea. Alle ontwikkelingen tussen beide Korea's zullen voortaan vanuit die optiek worden bekeken. Dat hebben de officiële Noord-Koreaanse media aangekondigd. De situatie escaleert al enige tijd.
THE ASSOCIATED PRESS2013

"Voortaan bevinden de inter-Koreaanse relaties zich in een staat van oorlog en alle kwesties tussen beide Korea's zullen volgens een protocol aangepast aan de oorlog worden behandeld", klinkt het in een gezamenlijke mededeling van de communistische partij, de ministeries en andere instellingen, die het officiële nieuwsagentschap KCNA verspreidde. "De huidige situatie op het Koreaanse schiereiland, vrede noch oorlog, is ten einde gekomen. Elke militaire provocatie nabij de grenzen, ook op zee, zal tot een conflict op grote schaal en een nucleaire oorlog leiden."

Na de Koreaanse oorlog, van 1950 tot 1953, hebben beide landen nooit officieel vrede gesloten. Het conflict werd beëindigd met een staakt-het-vuren maar noord en zuid zijn formeel dus nog steeds in oorlog. Nu Noord-Korea het staakt-het-vuren heeft beëindigd, zijn in theorie opnieuw gevechten mogelijk.

Niet de eerste keer

Waarnemers wijzen er echter op dat het niet de eerste keer is dat Pyongyang het einde van de wapenstilstand aankondigt. Eerder deze maand zei het Noord-Koreaanse regime dat het staakt-het-vuren en andere bilaterale vredesverdragen met Zuid-Korea geannuleerd zouden worden uit protest tegen de gezamenlijke militaire oefeningen van Seoel met de VS.

In de mededeling klinkt het ook dat het leger op verdere bevelen van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wacht. Eerder had hij al de opdracht gegeven om de raketten in staat van paraatheid te brengen om ze tegen de VS en de zuidelijke buur te kunnen inzetten.

Hij reageerde daarmee op de recente vlucht van twee Amerikaanse bommenwerpers langs het Koreaanse schiereiland. De bommenwerpers, die kunnen worden voorzien van kernwapens, zijn haast onzichtbaar op de radar en waren te zien tijdens een grote oefening van de legers van de VS en Zuid-Korea. Ze vlogen vanuit de VS naar Zuid-Korea en lieten daar nepbommen vallen.

THE ASSOCIATED PRESS2013