Raden van wijzen moeten Italië uit impasse halen

De Italiaanse president Giorgio Napolitano roept de hulp van twee groepen raadgevers in om de politieke stilstand in zijn land te doorbreken. Ze moeten economische en sociale aanbevelingen doen die de politieke partijen tot het vormen van een regering moeten inspireren. Zelf zal hij niet voor het einde van zijn mandaat aftreden.
AP2013

Sinds donderdag is de Italiaanse president Giorgio Napolitano opnieuw aan zet om een Italiaanse regering op de been te brengen. Formateur Pier Luigi Bersani gooide toen de handdoek in de ring nadat hij er niet was in geslaagd een coalitiepartner te vinden.

Om de politieke impasse te doorbreken, heeft Napolitano twee groepen adviseurs samengesteld. Zij moeten op de proppen komen met economische en sociale aanbevelingen. Die zullen de verschillende politieke partijen hopelijk tot het vormen van een regering inspireren. 

Sinds de parlementsverkiezingen eind februari, ligt politiek Italië lam. Geen enkele van de drie grote machtsblokken heeft een afdoende aantal zetels om op eigen houtje een regering te vormen en elke poging tot coalitievorming is tot op heden gestrand.

"Initiatieven tot de laatste dag"

Toch benadrukt Napolitano dat zijn land regeringsloos noch op drift is. "De ontslagnemende regering blijft in het zadel en heeft nog steeds een meerderheid in het parlement."

Zelf is hij geenszins van plan om vroegtijdig af te treden. Sowieso loopt zijn mandaat op 15 mei af maar hij wil "tot de laatste dag initiatieven nemen om de situatie te deblokkeren".