Tweeling geeft school op voor succes op YouTube

Ze zijn beiden 19, hopen het ooit te maken als acteur, lijken vrijwel perfect op elkaar, maar zijn vooral een internetsensatie buiten categorie. De identieke tweeling Jack en Finn Harries haalt met het grootste gemak honderdduizenden kijkers naar hun YouTubevideo’s. Iedere keer opnieuw, met uitschieters tot meer dan drie miljoen. Hun YouTubekanaal "JacksGap" heeft meer dan 1,3 miljoen abonnees. Dat ze er, zoals de Nederlandstalige tienerwebsite Girlscene hen omschrijft, "übersexy" uitzien, helpt zeker mee bij dit succes.

Het succesvolle verhaal van beiden startte in 2011, al was het toen alleen Jack die zich aan een wekelijks filmpje op YouTube waagde. Maar de respons was vrijwel nihil. Jack op lifestylewebsite Tatler: "Drie maanden lang heb ik Finn gesmeekt om mee te doen, maar hij weigerde steeds. Dan gaf hij toe, maar niet met volle goesting. We hebben vervolgens een filmpje gemaakt over ons als tweeling. Dat was een heus keerpunt."

Jack groeide uit tot de leider, Finn werd zijn ondeugende sidekick. En het werd drukker en drukker, zodat beiden besloten definitief de brui aan het studeren te geven. Maar daar treuren ze niet om: "Door ons YouTubekanaal hebben we er een voltijdse job van kunnen maken."

Hun fans bestaan vooral uit jonge meisjes ("En wellicht ook wat oudere", volgens Tatler) van over de hele wereld en dat heeft dan weer voor een belangrijk deel te maken met hun boysband-uiterlijk. Al zien beiden een andere reden voor hun succes: "Eerlijkheid. Wat je ziet, is echt. Er is geen muur zoals bij tv of bij een film. We vragen de kijker gewoon om met ons mee te doen. We zijn zoals een kind in hun slaapkamer, zoals een vriend."

De tweeling heeft zijn talenten niet van vreemden. Hun vader is Bafta Award-winnaar Andy Harries, hun moeder is een succesvolle Britse documentairemaker. De video’s van de tweeling behandelen de meest uiteenlopende onderwerpen, van verbale grappen en grollen over een naakte bungeejump en een kookwedstrijd tot een bewustmakingsfilmpje over de aidsproblematiek in Zuid-Afrika.

Momenteel staat "JacksGap" in de top 150 van best bekeken YouTubekanalen van over de hele wereld. Beide jongens zouden volgens de Daily Mail een aanbod van Sky TV gekregen hebben voor een realityreeks. Ook vanuit de radiowereld is er interesse. De toekomst lacht beide tieners dus toe, al geven hun ouders toe dat ze aanvankelijk niet gelukkig waren ("ontzet") met het afhaken van hun kinderen aan de universiteit.

lees ook