Vijftig dromen waar te maken voor je twaalfde

Ketnet heeft vandaag "De Checklist" bekendgemaakt, een lijst van 50 uitdagingen en ervaringen die kinderen voor hun twaalfde willen doen. Die checklist gaat van "eens door de lucht vliegen" over "op tv komen" tot "zelf een vis vangen". De Ketnetters stuurden maar liefst 97.551 checks in. "Verwacht geen wereldschokkende dingen, maar je krijgt een ontwapenend beeld van wat er bij kinderen leeft", zegt Wouter Quartier, netmanager van Ketnet.
© VRT 2013

Ketnet wil met De Checklist kinderen en jongeren prikkelen om creatief te zijn en tegelijk de brede omgeving van kinderen en jongeren uitnodigen om mee te doen. Het resultaat is een lijst geworden van 50 "checks" waar kinderen tussen 8 en 12 jaar van dromen.

De Ketnetters stuurden hun favoriete uitdagingen in. 97.551 ideeën bereikten zo de zender. Daarnaast werden workshops gehouden in 25 scholen en een aantal organisaties om bij 500 kinderen naar hun dromen te peilen. Uit de weblijst en de lijst uit de workshops werd dan een definitieve checklist opgesteld.

Ketnet wil ook dat de kinderen en de jongeren De Checklist effectief ervaren. Wrapper Sien Wynants en Tom Waes zijn de ambassadeurs van De Checklist. Zij zullen de Ketnetters aanmoedigen de checks uit te proberen en helpen hen daarbij in een reeks tv-programma's.

Daarnaast ondersteunt en organiseert de zender een aantal Checklist-evenementen:

  • Een wereldrecord (koprollen) vestigen - Antwerpen - zaterdag 4 mei
  • Een groot kunstwerk (een legoreus) maken - Mechelen - zondag 19 mei
  • Checklistendag - Bokrijk - zondag 25 augustus

Kinderen en jongeren kunnen op Ketnet.be hun eigen Checklist beheren, delen en badges verdienen.

© VRT - Nathalie Dolmans