Wielertoeristen zien af op de Vlaamse bergen

16.000 wielertoeristen hebben vandaag deelgenomen aan de "Ronde van Vlaanderen Cyclo", hun versie van de Ronde van Vlaanderen voor de eliterenners. Voor het eerst had de organisatie een limiet ingesteld, om alles ordelijk te laten verlopen. Er reden ook dit jaar heel wat "vreemde vogels" mee.
Ploeteren op de Paterberg.

Dit weekend is het feest voor de wielerliefhebbers. Een klein volksfeest wordt het, zowel zaterdag als zondag. Maar veel mensen betekent veel drukte, en alles moet in goede banen worden geleid. Voor vandaag was alvast een limiet ingesteld op het aantal deelnemers, 16.000. Een nieuwigheid die de "maximale veiligheid voor zowel deelnemers als andere weggebruikers moet kunnen garanderen, het comfort van de deelnemers verhogen en de overlast voor de omwonenden binnen de perken houden", klinkt het op de officiële site.

Ook vorig jaar, toen er nog geen limiet bestond, waren er zo'n 16.000 deelnemers, een relatief lage opkomst door het slechte weer toen. "Dat leek ons een comfortabel aantal", zegt Christophe Impens van organisator Sportinez & Golazo sports.

Op het parcours werden op drie zogenoemde exclusiviteitsstroken (Oude Kwaremont, Paterberg en Molenberg) "zwartrijders" geweerd. "We mogen wel zeggen dat de richtlijnen die daar gegeven werden aan niet-ingeschreven deelnemers goed opgevolgd werden. We hebben helaas wel twee keer een proces-verbaal moeten opstellen", zegt Joost Duhamel, korpschef van de politiezone Vlaamse Ardennen.

In piekjaren trok de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen tot 22.000 deelnemers. Bij de 16.000 ingeschreven deelnemers dit jaar waren er ongeveer 905 vrouwen.

Ruim de helft Belgen, maar ook duizenden buitenlanders

Ook dit jaar lokte het evenement veel buitenlanders. Wat de buitenlanders betreft, zwaaien de Nederlanders uiteraard de plak, maar opvallend is ook het grote contingent Britten op een derde plaats. Speelt hier een Bradley Wiggins-effect of een Mark Cavendish-factor? Een overzicht van de top-10.

  1. België                     9.231
  2. Nederland              3.130
  3. Groot-Brittannië     1.374
  4. Frankrijk                   624
  5. Duitsland                  270
  6. Italië                          242
  7. Spanje                      170
  8. VS                              99
  9. Zwitserland                 85
  10. Noorwegen                 51