Witte rook op het begrotingsconclaaf

De federale regering is het vannacht, na een marathonvergadering, eens geraakt over de begrotingscontrole voor dit jaar. Het tekort komt op 2,46 procent van het bbp te liggen, en er wordt voor 1 procent structurele maatregelen getroffen. De regering plant ook enkele eenmalige maatregelen. De ministers noemen het zelf een "evenwichtig akkoord".
"Een evenwichtige oefening die we kunnen verdedigen in Europa", noemt Open VLD-vicepremier De Croo het akkoord.

Na weken vergaderen over de begrotingscontrole kwam er vannacht rond 1 uur witte rook uit de schouw van de Lambermont, waar de premier, de vicepremiers en de ministers van Begroting en Financiën zich sinds gisterenvoormiddag 11.30 uur in conclaaf hadden teruggetrokken.

Achteraf benadrukten ze quasi allemaal dat ze een evenwichtig akkoord hebben bereikt. Volgens premier Elio Di Rupo (PS) respecteert de regering daarmee haar Europese engagementen, beschermt ze de koopkracht van de mensen en ondersteunt ze de KMO's.

Volgens het programma dat de regering met Europa had afgesproken, moest ons land dit jaar het begrotingstekort terugschroeven tot 2,15 procent van het bbp. Begin deze week kreeg ze van de Europese Commissie echter het fiat om wat van haar traject af te wijken. Wel moet België in 2015 met een structureel evenwicht aanknopen, de overheidsschuld dit jaar onder de 100 procent krijgen en voor 1 procent structurele maatregelen nemen.

"We hebben in elk geval geprobeerd de boodschap die we van Europa hebben gekregen, zo ernstig mogelijk te nemen", reageert minister van Financiën Koen Geens (CD&V). Ook MR-vicepremier Didier Reynders (kleine foto) meent dat de ploeg-Di Rupo haar engagementen tegenover de Europese Commissie nakomt. De structurele besparing met 1 procent noemde hij een "zeer forse evolutie".

Open VLD-vicepremier Alexander De Croo (foto boven) stelde dat structureel besparen veel moeilijker is dan belastingen heffen. Hij had het over een "evenwichtige oefening die we kunnen verdedigen in Europa" en "waarmee we onze reputatie kunnen veiligstellen".