5 doden bij helikoptercrash in Zuid-Afrikaans wildpark

Bij een helikoptercrash in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark zijn 5 mensen om het leven gekomen. De helikopter van het Zuid-Afrikaanse leger was een patrouille aan het uitvoeren boven het wildpark om het stropen van neushoorns tegen te gaan.
AP2008
Archiefbeeld van een helikopterpatrouille boven een wildpark in Zuid-Afrika.

De Agusta-helikopter van het Zuid-Afrikaanse leger is gisterenavond rond 19 uur plaatselijke tijd om nog onbekende redenen neergestort. Alle vijf inzittenden zijn om het leven gekomen. "Er wordt een onderzoek gevoerd naar de precieze volgorde van de gebeurtenissen die tot dit dodelijk ongeval geleid hebben", klinkt het in een persmededeling.

De Zuid-Afrikaanse militairen waren een routine-patrouille aan het uitvoeren tegen stropers. Het leger helpt de parkwachters al sinds 2011 om de neushoorns in het park te beschermen. Stropers hebben het aantal neushoorns de laatste jaren aan een onrustwekkend tempo gedood. Sinds januari zijn al 188 neushoorns gedood in Zuid-Afrika, bijna drie kwart daarvan in het Krugerpark.

De illegale stroperij is steeds vaker het werk van de georganiseerde misdaad of van milities. Ivoor en neushoornhoorn zijn vooral in Azië erg gegeerd. Rebellengroeperingen in Afrika gebruiken ivoor vaak als ruilmiddel om aan geld, wapens of munitie te raken.