"Rebelle" krijgt publieksprijs op Afrika Filmfestival

Tijdens de slotavond van het Afrika Filmfestival in Leuven is gisteravond de publieksprijs uitgereikt aan de film "Rebelle" van Kim Nguyen. Het filmfestival, dat liep van 15 tot en met 30 maart, heeft in totaal 10.000 bezoekers gelokt.
AP2013
"Rebelle" dong in februari nog mee naar de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Op de laatste dag van het Afrika Filmfestival in Leuven werd gisteravond de film "Rebelle" bekroond met de publieksprijs. De film van de Canadese regisseur Kim Nguyen vertelt het verhaal van de 12-jarige kindsoldaat Komona, die wordt gedwongen haar ouders te doden nadat rebellen haar dorp geplunderd en platgebrand hebben.

De film "Rebelle", beter bekend onder zijn Engelse titel "War witch", was in februari nog een van de genomineerden voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. "Amour" van Michael Haneke ging toen echter met het beeldje aan de haal.

Tijdens de slotavond van het Afrika Filmfestival in Leuven werden ook African Artists Awards uitgereikt aan de animatiefilmer Jean-Michel Kibushi (Congo), poëte Andreattah Chuma (Botswana) en de in ons land verblijvende groep woordkunstenaars Urban Woorden.

Vorig weekend werd de Kameroense filmregisseur Moustapha Bako in Leuven al bekroond met de Prix Spécial Futur Talent. Enkele dagen geleden werd ook een Life Time Achievement Award toegekend aan de Tanzaniaanse filmregisseur Imruh Bakari.

De 18e editie van het Afrika Filmfestival stond in het teken van de vrouw, zowel als regisseur, actrice of als filmthema. Het festival bood dit jaar ook een modeshow, fotografische tentoonstelling en een optreden van de Amerikaanse zanger, acteur en poëet Saul Williams (foto in tekst).

AP2012