"William Shakespeare was een meedogenloze zakenman"

Nieuw onderzoek schetst een beeld van William Shakespeare als een meedogenloze zakenman. Academici van de Aberystwyth University in Wales ontdekten onder meer dat de toneelschrijver en dichter er niet vies van was geld te verdienen op de kap van zijn buren.

Enkele onderzoekers van de Aberystwyth University schetsen een opvallend beeld van William Shakespeare. Zo zou hij een meedogenloze zakenman geweest zijn die rijk is geworden door graan te verhandelen in tijden van hongersnood. Jayne Archer en twee van haar collega's worstelden zich door historische documenten en ontdekten dat de praktijken van Shakespeare hem soms zelfs in contact brachten met het gerecht.

"Gedurende een periode van 15 jaar legde hij een grote voorraad graan, mout en gerst aan die hij dan met winst doorverkocht aan zijn buren en lokale handelaars", aldus Archer. In 1598 zou Shakespeare zelfs vervolgd zijn voor het hamsteren van graan in een periode van hongersnood. De dichter zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan belastingontwijking.

Volgens Archer worden de eerder negatieve aspecten uit Shakespeares leven vaak over het hoofd gezien, omdat velen de invloedrijke schrijver niet in verband willen brengen met iemand die handelt uit eigenbelang. "De idee van William Shakespeare als graanhamsteraar werd verdreven uit de geschiedenis zodat de idee van de schrijver als creatief genie geboren kon worden", aldus de onderzoekster.