Egyptische politie ondervraagt populaire satiricus

De beroemde Egyptische komiek Bassem Youssef is door het parket van Caïro ondervraagd over zijn satirische televisieprogramma "El Bernameg" ("Het Programma"). Daarin drijft hij de spot met hooggeplaatste figuren als president Mursi en de Moslimbroeders. Dat is niet naar de zin van sommige islamisten die een klacht hebben ingediend.
AP2013

De Egyptische komiek Bassem Youssef heeft zich vanmorgen bij het parket van Caïro aangeboden voor een ondervraging over zijn programma "El Bernameg". Dat is een satirisch televisieprogramma  geïnspireerd op "The Daily Show" van Jon Stewart. Net als in het Amerikaanse programma steekt Bassem Youssef in zijn show de draak met bekende Egyptenaren en politici.

Ook grappen over president Mursi en de Moslimbroederschap gaat hij niet uit de weg en dat is niet naar de zin van sommige islamisten. Verschillende advocaten hebben daarom een klacht tegen hem ingediend. Ze vinden zijn sketches beledigend voor de president en de islam.

"De politieagenten willen met mij op de foto"

Het lijkt er voorlopig niet op dat Bassem Youssef zich laat intimideren. Bij zijn aankomst aan het parket droeg hij een bovenmaatse academische hoed als knipoog naar het hoofddeksel dat president Mursi recent droeg toen hij in Pakistan een eredoctoraat in ontvangst nam. Eerder had hij de president als een farao geportretteerd en hem met de bijnaam "Super Mursi" bedacht.

Ook op Twitter gaf hij met een kwinkslag commentaar op de massa advocaten en journalisten die hem aan het parket stonden op te wachten. "De politieagenten en parketmagistraten willen allemaal met mij op de foto. Misschien is dat de echte reden waarom ik hier moest komen?"

Na afloop mocht de komiek beschikken mits het betalen van een borgsom van 1.700 euro.

"Een regime op losse schroeven"

Journalisten en opiniemakers maken zich minder vrolijk over de stappen die het parket onderneemt. Ze zijn bezorgd over de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid in Egypte en stellen zich vragen bij de ware intenties van president Mursi. 

Eerder deze week zijn al 5 politieke activisten gearresteerd, onder wie een toonaangevende blogger. Ze worden verdacht van het aanzetten tot geweld tegen de Moslimbroederschap.

Ook Mohamed El Baradei van de oppositie is niet te spreken over de vele arrestaties. "De meelijwekkende pogingen om dissidente stemmen te verstikken en de media te intimideren, zijn belangrijke aanwijzingen dat het regime op losse schroeven staat en zich in het nauw gedreven voelt", stelt hij.

Meest gelezen