Geen airshow van het Belgische leger

Het Belgische leger organiseert dit jaar vijf evenementen waarbij het grote publiek kennis kan maken met de verschillende componenten. Een echte airshow hoort er om budgettaire redenen echter niet bij.
BELGA/GAUDIN
De C-130 Hercules-toestellen zijn in 2013 al 40 jaar in dienst.

De landcomponent, numeriek de grootste van de Belgische strijdkrachten, opent op 5 mei de deuren van Kamp Koning Albert in Marche-en-Famenne. De marine ontvangt het publiek op de basis van Zeebrugge tijdens de Navy Days op 6 en 7 juli. Daarnaast organiseert Defensie dit jaar twee vierdaagse marsen: de 47e "Europese Mars van de Herdenking en de Vriendschap" (van 25 tot 28 juni) in de omgeving van Marche-en-Famenne en de "Vierdaagse van de IJzer" (van 21 tot 24 augustus).

De 15e Wing in Melsbroek, het militaire gedeelte van de luchthaven Brussels Airport, opent de deuren op 21 en 22 september ter gelegenheid van zijn 65-jarige bestaan. Dan zet Defensie ook twee types toestellen in de bloemetjes die veertig jaar in dienst zijn bij de luchtcomponent. Het gaat om de C-130 Hercules-toestellen, het werkpaard van de Belgische luchtmacht, en de Dassault Falcon-Mystère 20.

Vanwege budgettaire redenen staat er dit jaar geen traditionele airshow op het programma. Die vinden vanaf nu om de twee jaar plaats. In principe lossen de twee belangrijkste Belgische luchtmachtbasissen elkaar af als organisator. In 2014 vindt de show plaats in Kleine-Brogel, in Limburg, in 2016 is Florennes, in Namen, aan zet.