Kou deert supporters "Vlaanderens Mooiste" niet

De Ronde van Vlaanderen, ook wel "Vlaanderens Mooiste" genoemd, heeft weer heel wat volk op de been gebracht. Van heinde en ver kwamen wielerliefhebbers genieten van deze 97e editie.

De West-Vlaamse hoofdstad was dit jaar de vertrekplaats van "Vlaanderens Mooiste". Enkele uren voor het startsignaal stroomt het volk al toe op de Markt in Brugge. In afwachting werd het publiek opgewarmd door een combinatie van interviews en muziek op het podium. Geen overbodige luxe, want het was er - ondanks de zon - barkoud.

De wielerliefhebbers kwamen van overal, de Ronde van Vlaanderen is een internationale klassieker geworden. Enkele Noorse enthousiastelingen zijn zelfs al voor de tweede keer naar de Lage Landen afgezakt voor de Ronde (kleine foto). Michael Torfs, onze redacteur ter plaatse, spotte daarnaast onder meer ook Japanners.

De Nederlandse minister Frans Timmermans was aanwezig op de startplaats op uitnodiging van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V). Het is dan ook een feesteditie. Exact honderd jaar geleden werd de Ronde voor het eerst gereden. Sinds 1919 is de wielerwedstrijd elk jaar uitgereden.

Langs het parcours van de Ronde stonden, ondanks de kou, veel wielerliefhebbers. Onze redacteur streek neer in de Paddenstraat in Velzeke, een van de beruchte kasseistroken uit de Ronde. Zelfs een occasionele sneeuwbui kon de fans daar niet tegenhouden, zag hij. De wielerliefhebbers konden zich -gelukkig- verwarmen aan de bekertjes soep die in verschillende kraampjes verkocht worden.

In de publiekszone aan de Kwaremont stond wel wat minder volk dan vorig jaar, merkte radiojournalist Matthijs Bijnens. "Het is koud maar ik heb het ervoor over", hoorde hij. "Doorbijten tot ze voorbijkomen en dan snel in de auto, daar de einduitslag beluisteren."

Hét nieuws van de voormiddag was de opgave van Tom Boonen na een valpartij, maar daar werd laconiek op gereageerd. "We hadden niet echt verwacht dat hij vandaag zou winnen, we mikken op winst in Parijs-Roubaix.". En met de uiteindelijke winnaar, de Zwitser Fabian Cancellara, daar kan elke liefhebber mee leven.