Noord-Korea houdt vast aan nucleaire strategie

In de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang heeft het Centraal Comité van de Arbeiderspartij op zijn jaarvergadering de nieuwe atoomstrategie bevestigd. Leider Kim Jong-un verstevigt daarmee zijn greep op de militaire en economische beleidslijn van het land.
THE ASSOCIATED PRESS2013
In Pyongyang zijn er de afgelopen dagen al veel "steunbetogingen" geweest.

Nog geen dag na de aankondiging dat de beide Korea's in staat van oorlog zijn, heeft Kim Jong-un de kernwapens uitgeroepen tot de levenslijn van zijn land. Een mogelijke kernaanval met middellange-afstandsraketten op Amerikaanse doelen is onwaarschijnlijk, maar een kleinschalig conflict kan wel uit de hand lopen.

Het Centraal Comité heeft vandaag duidelijk gemaakt dat er over het kernwapenarsenaal niet onderhandeld wordt en schaarde zich meteen achter nieuwe plannen om de atoomindustrie uit te breiden.

Het comité heeft een nieuwe strategie van Kim Jong-un goedgekeurd die de militaire en economische programma's beter op elkaar moet afstemmen. Het programma omvat onder meer de uitbouw van een "onafhankelijke industrie voor atoomenergie" en de bouw van een lichtwaterreactor. De strategie moet ook de slabakkende economie in het straatarme land een nieuw elan geven.

De spanningen op het Koreaanse schiereiland nemen toe sinds het noorden in december voor het eerst een langeafstandsraket lanceerde en vorige maand een nieuwe ondergrondse kernproef hield. De VN-Veiligheidsraad breidde daarop de sancties tegen het land uit en de VS en Zuid-Korea hielden nieuwe militaire oefeningen in de regio.