Pasen dit jaar kouder dan Kerstmis

Het was vandaag, met Pasen, kouder dan met Kerstmis. En ook de rest van de maand maart was kouder dan gemiddeld. Weerkundigen hebben de balans opgemaakt en het is 25 jaar geleden dat het nog zo koud was in deze periode van het jaar. Bovendien blijft de winter zeker nog een week hangen.
Het Warandepark in Brussel onder de sneeuw op 13 maart.

Er was evenveel zon en neerslag als tijdens een gemiddelde maand maart, maar het was aanzienlijk kouder. En door de venijnige noordoostenwind voelde het ook nog eens extra onaangenaam aan.

In 1987 was het even koud als nu en in 1962 was het nog iets kouder. Vanaf het begin van de waarnemingen in 1833 komt maart 2013 op de negentiende plaats in de ranglijst van de koudste maanden maart. De gemiddelde temperatuur in maart is 6,8 graden, nu was het gemiddelde 3 graden.

Ondanks de koude periode die we nu meemaken, wijst weerman Frank Deboosere erop dat, als je het bekijkt over lange termijn, over een termijn van dertig jaar, dat de gemiddelde temperatuur wel degelijk stijgt.