Tobback: "Ontbreken minimumbelasting grote bedrijven is gemiste kans"

SP.A-voorzitter Bruno Tobback vindt het een gemiste kans dat er in het federale begrotingsakkoord geen minimumbelasting voorzien is voor grote bedrijven. "Het gaat er mij niet om de belastingen te laten stijgen, maar om ze eerlijker te verdelen", zegt hij op het VTM-nieuws.

"De belastingen in ons land zijn hoog, en als we onze levensstandaard willen behouden zullen die ook hoog blijven, maar je moet ze dan wel eerlijk verdelen", aldus Tobback op VTM. "Van heel veel kmo's en kleine ondernemers weten we dat die gemiddeld meer belastingen betalen dan grote bedrijven." De socialisten willen die grote bedrijven een minimumbijdrage vragen, zodat de belastingen voor de kleinere ondernemingen naar beneden kunnen.

Tobback wil daarnaast ook dat de wetgeving op de coöperatieven aangepast wordt, omdat die op dit moment nog mistoestanden kan doen ontstaan. Hij vindt het naar eigen zeggen jammer dat coöperatieven nu in een adem genoemd worden met Arco. "Coöperatieven zijn de manier om de markt eerlijker te laten werken."