Van Rompuy: "België kan nog meer besparen"

Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, noemt in een interview in De Zondag de structurele besparingen van de laatste 3 jaar zeer beperkt. EU-commissaris Olli Rehn staat positiever tegenover de begrotingscontrole.

"Wat wij (België, red.) de laatste jaren bespaard hebben, is niet zo indrukwekkend", zegt Van Rompuy in De Zondag. "Kijk naar de cijfers. Geen enkel cijfer duidt aan dat wij ons kapot bespaard hebben. Wat heeft België structureel bespaard? 0,5 procent in 2010, 0 procent in 2011 en 0,7 procent in 2012. Dat is heel beperkt."

Over de laatste begrotingscontrole spreekt Van Rompuy zich niet uit in het interview. Europees Commissaris van Economische en Monetaire Zaken - Olli Rehn - doet dat in een persmededeling wel. De Fin laat weten dat de Europese Commissie de structurele maatregelen en het engagement om de staatsschuld af te bouwen begroet. "We zullen de details van het akkoord de komende weken bestuderen."

Rehn is bevoegd voor het toezicht op de nationale begrotingen. Begin deze week bleek uit informeel overleg met de regering dat Rehn ermee akkoord zou gaan dat ons land de doelstelling van een tekort van 2,15 procent niet zou halen, op voorwaarde dat voor 1 procent structurele maatregelen genomen zouden worden en de schuld dit jaar onder de 100 procent van het bbp zou blijven.