Zware aardbeving treft Spaanse eiland El Hierro

El Hierro is vanmorgen opgeschud door een aardbeving met een kracht van 4,9. De voorbije 10 dagen werd het Canarische eiland verschillende keren door aardbevingen getroffen. Volgens het Nationaal Geografisch Instituut wijst dit op een vernieuwde seismische activiteit. De jongste schok is voorlopig de zwaarste.
AP2011

De aardbeving vond plaats even voor 11 uur lokale tijd. Het epicentrum lag 20 kilometer diep in de Atlantische Oceaan op een tiental kilometer van de westkust van het vulkanische eiland. De bevolking kon de beving met een kracht van 4,9 duidelijk voelen.

Een goed uur eerder hadden de eilandbewoners al een andere schok gevoeld. Die had een kracht van 4,5.

Sinds 18 maart kreeg het eiland al een honderdtal schokken te verwerken. Die hebben te maken met een onderzeese vulkanische activiteit, zegt het Nationaal Geografisch Instituut.

De regionale regering heeft afgelopen woensdag "beschermingsmaatregelen" uitgevaardigd voor de bevolking van de westkust. Op het hele eiland wonen goed 10.000 mensen.