Canvas viert 100 jaar Vooruit met documentaire

Canvas toont vanaf 16 april de driedelige documentaire "100 jaar Vooruit", over de geschiedenis van het Gentse gebouw dat nu een kunstencentrum is. Het productiehuis "De raconteurs" mengde beelden van toen en nu, met getuigenissen van socialisten die erbij waren.
© Giannina Urmeneta Ottiker

De cafetaria van de Vooruit, het feestlokaal van de socialistische beweging (foto boven), opende zijn deuren net voor de opening van de Wereldtentoonstelling in april 1913. Dit jaar viert het Gentse gebouw, dat nu een kunstencentrum is, zijn eeuwfeest.

Canvas zendt daarom vanaf 16 april de driedelige documentaire "100 jaar Vooruit" uit. In het 1e deel wordt de geschiedenis van het gebouw en de socialistische beweging tot de Tweede Wereldoorlog geschetst. In aflevering 2 wordt het verhaal van de bloei en teloorgang tot de ontzuiling begin jaren 80 verteld en de laatste aflevering eindigt met het kunstencentrum zoals het nu is.

"100 jaar Vooruit" wordt vanaf 1 mei gevierd met een tentoonstelling in het STAM. Het gebouw zelf wordt een "interactieve teletijdsmachine" waarin verleden, heden en toekomst gemixt worden. Daarnaast verschijnt het boek "Vooruit Gent 1913-2013" en komt er een wandelapp.

De documentaire "100 jaar Vooruit" is vanaf dinsdag 16 april 3 weken lang te zien op Canvas, en dat telkens rond half 10 's avonds.

© Christine Deboosere
© RR