"Overheidsfonds BIO binnen 2 jaar weg uit belastingparadijzen"

Als het van minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille (PS) afhangt, moet het Belgische Investeringsfonds voor Ontwikkelingslanden (BIO) binnen de twee jaar alle Belgische ontwikkelingsgeld weghalen dat zich nu in belastingparadijzen bevindt. BIO-topman Luuk Zonneveld blijft de offshore-structuren verdedigen.
AP2009

Vorige week raakte bekend dat ook het Belgische Investeringsfonds voor Ontwikkelingslanden (BIO) belastingparadijzen gebruikt om het ontwikkelingsgeld op zijn bestemming te krijgen.

SP.A-staatssecretaris John Crombez, bevoegd voor fraudebestrijding, spreekt van een schande. "We gaan hier binnen de regering een punt van maken, niet in het minst omdat het parlement zich vorig jaar al eens vragen had gesteld over de werkwijze van BIO", zegt hij in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Zijn collega Jean-Pascal Labille stelt voor om het BIO nog twee jaar respijt te geven, schrijft Het Laatste Nieuws. Maar Labilles voorstel krijgt meteen tegenwind. "Twee jaar is veel te lang", zegt Crombez. "We weten al van begin vorig jaar dat er een probleem is. Als de bestuurders van het BIO vinden dat dat wel kan, gaan ze beter zo snel mogelijk op zoek naar een andere job."

Luuk Zonneveld, de CEO van BIO, waarschuwt voor de gevolgen van het voorstel. Een verbod voor offshore-constructies "zou betekenen dat de kosten om alles juridisch en financieel geregeld te krijgen enorm de hoogte in zullen gaan". De reden voor de aanwezigheid van BIO, dat met overheidsgeld werkt, op belastingparadijzen is puur technisch, zegt Zonneveld. "De realiteit is dat deze eilanden een schat aan ervaring hebben met het opzetten van zeer ingewikkelde financiële structuren."