"Piste van grote spaarders is gevaarlijk"

SP.A-voorzitter Bruno Tobback vindt het een "absoluut gevaarlijke piste" om de grote spaarders te laten meebetalen bij een bankredding, zoals Europees Commissaris Olli Rehn suggereert. Ook Open VLD-senator Rik Daems heeft kritiek op de nieuwe denkpiste.
Bruno Tobback

Rehn verklaarde dit weekend dat grote spaarders vaker een deel van hun spaargeld zullen verliezen als een bank gered moet worden. Volgens hem is er een richtlijn in de maak waardoor beleggers en spaarders zullen worden aangesproken bij een herstructurering of ontmanteling van een bank.

Tobback wijst erop dat de spaarder erop rekent dat de bank zijn geld verstandig en veilig belegt. Dat hij zou moeten opdraaien voor de fouten van de bank, is de wereld op zijn kop, "net zoals toen de belastingbetaler moest opdraaien voor de fouten van de banken". Uit de voorbije bankencrisis moeten er volgens hem lessen getrokken worden. Het is de rol van de overheid om een bankentoezicht en regels uit te werken die functioneren.

Tobback vindt het dan ook zorgwekkend dat minister van Financiën Koen Geens (CD&V) het logisch vindt dat grote spaarders meehelpen bij de redding van een bank. "De minister van Financiën moet zorgen voor toezicht zodat er geen ongelukken gebeuren", vindt hij.

"Vermogensbelasting"

Open VLD-senator Rik Daems treedt de kritiek bij op het voornemen van de Europese Commissie om grote spaarders mee te doen betalen wanneer een bank in de problemen komt.

"Ik ben het dan ook oneens met onze minister van Financiën Koen Geens wanneer hij stelt dat het niet onlogisch is dat grote spaarders aangesproken worden als een bank gered moet worden", aldus Daems. Volgens de Open VLD'er zou de maatregel vooral leiden tot meer instabiliteit bij de banken. Het minste slechte nieuws of zelfs valse geruchten rond een bank zal de spaarders aanzetten om hun geld terug te halen uit die bank.

Ook bij de stelling dat het meer rechtvaardig is om de spaarders aan te spreken in plaats van de belastingbetaler heeft Rik Daems vragen: "Deze maatregel heeft in mijn ogen veel weg van een vermogensbelasting door de drempel van 100.000 euro op te leggen. Het spaargeld werd reeds meerdere malen belast."

In plaats van scenario's op te stellen waarbij men desgevallend spaargeld gaat afromen zou men beter werken aan manieren om het spaargeld te mobiliseren ten bate van onze economie waardoor het economische vertrouwen terugkomt, aldus Daems, die verwijst naar zijn wetsvoorstel om de fiscale vrijstelling voor spaargeld open te trekken naar alle beleggingen waaronder nieuwe aandelen van kmo's.