Advocaat De Gelder tekent geen cassatieberoep aan

Advocaat Jaak Haentjens heeft geen cassatieberoep aangetekend tegen het arrest van het hof van assisen in Gent, dat zijn cliënt Kim De Gelder veroordeelde tot levenslange opsluiting. Kim De Gelder heeft nog tot middernacht om eventueel in de gevangenis te laten weten dat hij in cassatie wil gaan.

Het hof van assisen in Gent veroordeelde Kim De Gelder op 22 maart tot levenslang voor 4 moorden en 23 moordpogingen.

Advocaat Haentjens zei na het arrest op 22 maart dat hij zijn cliënt adviseerde geen cassatieberoep aan te tekenen tegen het arrest. Later verklaarde hij dat hij eraan twijfelde of zijn cliënt wel een eerlijk proces had gekregen, omdat zijn geestestoestand niet correct beoordeeld zou zijn bij gebrek aan een psychiatrisch observatiecentrum. Haentjens overwoog in cassatie te gaan, met het oog op een latere procedure voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Zaterdag hadden de ouders van De Gelder echter gemeld dat ze besloten hadden niet in cassatie te gaan. Als ook De Gelder vanuit de gevangenis geen cassatieberoep wil, is de veroordeling tot levenslange opsluiting definitief. Dan kan De Gelder ten vroegste binnen 11 jaar een aanvraag doen om vervroegd vrij te komen. De wet-Lejeune, die gewijzigd werd tijdens het proces van De Gelder, stelt dat wie tot 30 jaar of levenslang veroordeeld wordt, voortaan zeker minstens 15 jaar van zijn straf moet uitdoen in plaats van 10 jaar. De Gelder zat al vier jaar in voorhechtenis in afwachting van het proces.