Bepaal mee welke wetten u wilt afschaffen

De overheid lanceert eind deze maand een website waarmee u en ik kunnen aanstippen welke oude, achterhaalde wetten naar de prullenmand zouden mogen verhuizen.
De koning mag de mobilisatie afkondigen bij oorlog in Belgisch-Congo. Zo staat nu in de wet van 16 juni 1937.

Burgers kunnen nu al een brief sturen naar het parlement om verouderde of compleet achterhaalde wetten te melden. Dat gebeurt erg weinig, en dus lanceert de regering later deze maand de website www.comitewetsevaluatie.be (de website is nog onder constructie). Die komt er op initiatief van het parlementscomité Wetsevaluatie.

Senator Els Van Hoof (CD&V) en Kamerlid Patrick Dewael (Open VLD, foto in tekst) stippen aan dat parlementsleden niet alleen nieuwe wetten moeten maken, maar ook op zoek kunnen gaan naar oude wetten die niet meer van toepassing zijn. De burger kan daar binnenkort bij helpen.

Voor de duidelijkheid: het gaat dus om wetten die geen nut meer hebben. Wetten over snelheidsbeperkingen, bouwovertredingen of drugshandel bijvoorbeeld, zal u niet zomaar uit het wetboek krijgen.

Oranje nooit aan de macht in België

De Standaard noemt enkele voorstellen op die Kamerlid Patrick Dewael (Open VLD) alvast bijeensprokkelde. Dewael is samen met senaatsvoorzitter Sabine de Béthune (CD&V) voorzitter van het comité.

  • De wet van 16 juni 1937 geeft de koning het recht om mobilisatie af te kondigen bij oorlog in Belgisch-Congo.
  • Artikel 985 van het Burgerlijk Wetboek regelt het opstellen van een testament "in gebieden waarmee alle verkeer is verbroken na het uitbreken van de pest".
  • In het decreet van 24 november 1830 staat dat "leden van het stamhuis van Oranje-Nassau voor altijd uitgesloten zijn van alle macht en gezag in België".
  • "Eén koe, of 12 geiten of schapen, en 24 kippen, met stro en voeder voor een maand." Dat mag een deurwaarder je bij een inbeslagname nooit afnemen.