Cameron begint Europees charmeoffensief

De Britse premier David Cameron brengt een bezoek aan Spanje, Frankrijk en Duitsland in een poging om zijn Europese partners te overtuigen de EU om te vormen in een meer flexibele unie, waarbij niet elk land gebonden is aan elke beslissing.
AP2013

Eerder dit jaar pleitte Cameron er in een lang aangekondigde toespraak voor het Britse lidmaatschap van de EU te heronderhandelen en het resultaat in een referendum aan de bevolking voor te leggen. Hij wil dit doen in het kader van de onderhandelingen over aanpassingen aan de Europese verdragen die hij na de verkiezingen van 2014 verwacht. Hij wijst er daarbij op dat de steun voor de EU bij de Britse bevolking momenteel flinterdun is.

Cameron ontmoet in Spanje premier Mariano Rajoy. In de loop van de avond vliegt hij door naar Parijs, voor een diner met president François Hollande en later van de week trekt hij naar Berlijn voor een gesprek met bondskanselier Angela Merkel. Eerder hadden Hollande en Merkel al laten verstaan dat ze niets zien in een Europa à la carte, zoals Cameron dat voorstelt.

Volgens Cameron zijn er sinds zijn aantreden in 2010 al drie voorstellen geweest voor een verandering van de Europese verdragen. "Ik ben er zeker van dat sommige verdragen heronderhandeld zullen moeten worden, niet in het minst om de problemen van de eurozone aan te passen", zegt Camerion.

"De landen in de eurozone zullen aandringen op bepaalde aanpassingen van de Europese verdragen. Ik vind het dan ook normaal dat landen buiten de eurozone ook aandringen op aanpassingen die hen goed uitkomen", argumenteert de Britse premier.

De veranderingen die hij voorstaat, zullen alle EU-landen ten goede komen, zegt Cameron. "Europa zal succesvoller zijn als het de sterkte van de flexibiliteit heeft, en niet de zwakte van de inflexibiliteit. Het beste resultaat voor Groot-Brittannië is een lidmaatschap van een hervormde Europese Unie."